5 причини да четем, когато времето е лошо

by Хриси

Дъждовните дни са специален подарък за всички, които обичат да четат. Думите не са мои, а на американската авторка Ейми Майлс, но пък са толкова тематични, имайки предвид облаците, които виждам през прозореца. Ако все още не сте убедени в тях, ето ви 5 причини да четете, когато времето навън е лошо.

Знаете ли какво е “плювиофил”? Не, не е човек, който обича да плюе, а човек, който обича дъжда и се успокоява, когато вали. Много идилично звучи, но за съжаление не всички хора са плювиофили, така че е хубаво за дъждомразците или за всички, които не харесват дъжда чак толкова, да се намери някакво приятно занимание на закрито. Е, четенето е вашият отговор. Бъдете оптимисти и гледайте на чашата като наполовина пълна. Лошото време навън е идеалното извинение да прегледате библиотеката си за някое любимо зааглавие или да си купите онази книга, за която сте слушали от приятели, и да я прочетете на топло вкъщи. Предлагам ви още няколко причини да си останете вкъщи с книга в ръка, докато навън вали.

Източник: Pinterest.com

Атмосферата предразполага

Помислете само – валежно време, дори живакът на термометъра се е свил от студения вятър и отказва да отседне на някое по-горно деление. Вие сте си вкъщи (защото за щастие е почивен ден или пък сте имали късмет и сте се прибрали по-рано от работа), с дивана сте възобновили връзката си и сега сте сгушени на него в компанията на меко одеяло и чаша горещо кафе или чай. Програмата на телевизията дори няма да я коментираме, защото е ясно, че по всички закони на Мърфи в момента не дават нищо интересно. Не ви ли се иска да разлистите лежерно някоя книга, да бъдете погълнати от вълнуваща история и да забравите, че всъщност е есен и дните ще стават все по-къси и хладни? Откъдето и да го погледнете, лошото време предразполага да четете.

Икономично е

Едно от предимствата на четенето на книги у дома, докато навън вали, е фактът, че това е занимание, което не води до непредвидени разходи. Все пак сте на своя територия – не сте в мола, където витрините на магазините ви изкушават с примамливи (и не много евтини) предложения, или пък седнали в заведение, където да пиете излишно скъпа гореща напитка и да пренебрегвате диетата си, похапвайки парче шоколадова торта. Вкъщи си пиете кафе, приготвено от вашата кафемашина, изцяло според вкуса ви, вместо шоколадова торта сте избрали нещо по-малко калорично, което се е спотайвало в кухненския шкаф, а единствените изкушения, които има наоколо са вашите книги – вечни класики, любими романи и може би някое ново заглавие, за което все не ви е стигало времето.

Не се налага да излизате

Сред минусите на лошото време е, че се започва с едно навличане, за да сте сигурни, че дори да стигнете Северния полюс, няма да умрете от студ, нито пък ще бъдете отнесени от потопа, който само Ноевият ковчег е преодолял. Гумени ботуши, якета, шалове, чадъри – дъждът вече няма тази романтична нотка, която любовните филми рисуват, а по-скоро заприличва на кошмарен сюжет, в който вие сте в главната роля. Само че, ако изберете да четете книга на топло вкъщи, ще пропуснете цялата Одисея, защото за разходката от леглото до дивана и обратно не ви трябва никаква специална екипировка, а само чифт пантофи.

Времето минава бързо

Земята се върти, слънцето изгрява от изток, а скуката води до по-бавно движение на часовниковите стрелки – все научно доказани факти. Ако обаче сте погълнати от някакъв заплетен трилър, забавен чиклит или дори сложна историческа драма, часовникът ще ви е последна грижа. Много повече ще се вълнувате дали ще открият убиеца, ще се сдобрят ли най-после главните герои и как водещите образи ще се справят с трудностите, които войната и политическата обстановка им налагат. И най-вече – ще ви стигне ли денят, за да прочетете тази супер интересна, незабравима и много важна книга, която в момента се намира в ръцете ви? Ето, че изведнъж стрелките рязко забързаха ход.

Пътуване “първа класа”

Кеф ти Хаваи, кеф ти Париж, а защо не дори някоя далечна и не така позната територия, където дъжд не са виждали? Общо взето в рамките на няколко страници може да пропътувате хиляди километри, без дори да се налага да се местите от мястото, на което сте седнали в момента. То навън нека си вали, вие нали сте на някое слънчево и приятно местенце, макар и въображаемо. Самовнушението е велика сила, казват някои!

А най-хубавото на 5-те причини да четете при лошо време е, че те важат с пълна сила и през горещите летни месеци! Просто избирате книга със сюжет с по-подходящ климат. Важно е да се чете, другото е просто фон!

 

Leave a Comment


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.