7 идеи как да избереш следващата си книга

by Хриси

Колкото и да обичате книгите, сигурно ви се е случвало поне веднъж да не знаете какво ви се чете. Ако гардеробът ви крещи, че няма какво да облечете за конкретен повод, то библиотеката ви алармира, че не може да ви предложи нищо ново в момента. Накратко – в застой сте. Вижте моите 7 идеи как да изберете следващата си жертва или иначе казано – ръководството на Хриси за лов на книги.

Може да звучи невероятно, но рано или късно идва момент, в който списъкът ви с книги, които чакат да бъдат прочетени, се изчерпва. Или просто заглавията, които сте включили, днес не ви се струват толкова примамливи, колкото когато сте попаднали на тях.

Истината е, че независимо какъв литературен вкус имате, изборът ви се формира от много и различни фактори. Ако в работата ви има досаден колега, ако не сте удовлетворени от професията си, имате някакви семейни драми или пък обратното – всичко ви върви като по вода и гледате на света около вас с розови очила. Това, което четете в момента, е отражение на настоящето ви емоционално състояние и донякъде е огледало на атмосферата и случващото се около вас. Например, когато попаднах на “Трите дъщери на Ева“, една от причините книгата толкова да ми хареса, бяха актуалните теми и проблеми, които разглеждаше.

Ако изведнъж сте останали без интересни заглавия и не знаете какво ви се чете, не си мислете моментално, че връзката ви с литературата е застрашена. Знаем, че разводът не е опция, затова просто трябва да се потрудите малко за отношенията си с нея. Разнообразете програмата си и намерете онази книга, която отново да запали “искрата”. А как да стане това:

Отправна точка

Започнете търсенето на новата си книга като проведете кратък разговор със себе си. Какъв жанр ви се чете? За трилър ли сте настроени, или пък сте на романтична вълна? Чете ви се нещо на любим автор или търсите нови имена? Има ли нещо конкретно, което търсите в сюжета на една книга – някаква по-специфична тематика, героите да имат характерни черти, сюжетното действие да се развива в дадена епоха. Това ще ви помогне да изберете по-лесно следващата си книга дори само като хвърлите поглед върху резюметата и заглавията.

Социални мрежи

Живеем в дигитална ера, където социалните мрежи са като въздуха – не можем без тях. Често, когато се чудя какво да чета, преглеждам Facebook и Instagram, за да видя дали няма да ми предложат нещо интересно. Издателствата имат Facebook страници, на които публикуват информация за наскоро издадени или предстоящи заглавия. Членове на различни групи пък обсъждат какво са чели напоследък и дали им е допаднало. Форумите също са добра отправна точка, където да откриете новото си четиво. В Instagram ще се ориентирате по снимките на корици на книги, но и това нещо, което може да ви привлече погледа (при мен стана така с “Малката билкарница в Монмартър”). Напомням ви и за Pinterest – достатъчно е да напишете в търсенето Book Ideas и ще ви се изсипят стотици идеи за книги, които си заслужават вниманието.

Професионална помощ

Сещате ли се, когато ви разказвах за Goodreads? Ами сега е моментът да му обърнете внимание. Там може да прегледате препоръчаните книги, които платформата ви предлага. Ако и те не ви устройват, тогава разгледайте списъците, които са групирани по определена тематика (“Най-чаканите книги тази есен”, “Най-добрите романтични книги за всички времена”, “Книгите, които трябва да прочетете, преди да умрете” и т.н.”). В случай, че и там не намерите нищо интересно (което е много малко вероятно), прочетете предложенията от блога към социалната мрежа – там често публикуват обзорни материали, които събират различни заглавия по накакъв признак. За финал вижте и книгите, които се очакват да излязат този месец.

Уточнение: В Goodreads всички заглавия на книги ще са на английски, но ако вие си харесате нещо, може да проверите после дали го няма и на български у нас. При мен се получи така с “Преди да станем твои”.

Помощ от приятел

Не може да нямате поне една дружка, с която да сте си сродна душа в литературен план. Това, което тя чете и го е харесала, значи обезателно ще се хареса и на вас. Чудите се какво да започнете да четете днес – попитайте я тя какво е преглеждала напоследък и дали няма заглавие, което да ви препоръча. Аз така набелязах следващата си жертва – “Сутрешно кафе в Рим”.

Разходка до книжарницата

Спокойно, дневният ви график няма да се наруши. Става дума за онлайн книжарницата – започнете от там, когато търсите ново заглавие, а след това може да се разходите до най-близката обикновена такава. Прегледайте заглавията в рубриката “Предстоящи” или “Нови”. Използвайте филтрите като уточните какъв жанр ви се чете. Разгледайте класациите, които са базирани на читателския интерес през последната седмица или месец, за да се ориентирате какво четат околните. Аз разглеждам Хеликон, Хермес и разбира се Amazon.

Спомняте ли си библиотеката?

Никой не е казал, че новата книга, която ще започнете да четете, трябва да е току що излязла от печат. Може да е някое старо съкровище, което просто ви е убягнало. Разходете се до библиотеката или близкото читалище – там хора не ядат, само понякога се държат нелюбезно с тях, но ако се въоръжите с усмивка, ще ви се размине (личен опит). Там, сред рафтовете, може да намерите заглавие от любим автор, което не сте успели да включите в личната си колекция.

Любимци от рафтовете

Говорейки за лична колекция, когато се чудите какво да четете, не я пренебрегвайте! Има книги, които всеки път ви разкриват по нещо ново. Плюсът на това да четеш любима книга се крие във факта, че със сигурност няма да останете разочаровани, ще ви зареди с позитивна емоция и вдъхновение. А и да бъдем честни, “Хари Потър и философският камък” не може да ви подведе!

Ако тези 7 идеи не са ви били достатъчни да решите как и къде да търсите следващата книга, която искате да прочетете, тогава винаги може да разчитате на мен. Хрисиландия (както и много други блогове на книгомани) е добра отправна точка за вашия лов на интересни заглавия.

Leave a Comment


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.