“Монетата” – Гергана Лаптева

by Хриси

Случайност или не, няма значение, но напоследък все попадам на съвременни български романи, за които просто не мога да не разкажа. “Монетата” от Гергана Лаптева беше импулсивна покупка на база читателска интуиция. Красивата корица в комбинация с интригуващото резюме на гърба определено успяха да ми привлекат вниманието, но безспорно мистерията, която се криеше зад това кратко заглавие, и енергията, която романът излъчва, бяха двете причини, които ме убедиха да си я взема. Останах повече от доволна!

“Монетата”:

  • Автор: Гергана Лаптева
  • Жанр: Съвременна българска проза
  • Страници: 480 стр.
  • Година на издаване: 2020 г.
  • Гледни точки: множество
  • Издателство: Анишър (Егмонт)

Мира е млада жена, която живее в красивия средиземноморски град Сиде в Турция. Хората неведнъж са я разочаровали и предавали, затова предпочита да е единак – отказала се е от любовта, а със семейството й връзката е сложна. Мира работи като гид в туристическа агенция, но мечтае един ден да си има своя –  професионализмът и експертните й познания в сферата на археологията определено работят в нейна полза. Стефан пък живее в София и е разследващ журналист. Произлиза от богато семейство, но обича да е независим – както от родителите си, така и от жените, които се въртят около него с надеждата да го превърнат в техен съпруг. Стефан мечтае за блестяща кариера – иска да бъде главен редактор, да напише книга, да направи удар, с който да се отличи. Съдбата среща Мира и Стефан, след като става ясно, че от Сиде тръгва нишката, която разкрива сложната схема за нелегален трафик на антики и древни монети.  Той е решен да стигне до дъното на историята, а тя може да му помогне да сглоби парченцата от сложния пъзел. И някъде по следите на истината, те откриват пътя един към друг.

“Монетата” от Гергана Лаптева се оказа роман приключение! Разходи ме из красивия средиземноморски град Сиде в Турция, отведе ме до Матера и Бари в Италия, разкриваше ми красиви картини от София, но най-вече ме впечатли с пътуване из страниците на античната историята – връщане назад във времето, когато парите не са били просто средство за търговия, а също така белег за културна и религиозна принадлежност, наследство, което разкрива тайните на миналото и ги превежда на съвременен език. Изключително завладяваща и интересна история, в която се преплитаха множество сюжетни линии, срещнах различни герои,  станах свидетел на раждането на една красива любов и прочетох един куп любопитни факти, които авторката така добре е синтезирала и вплела в сюжета на книгата.

Много неща ми харесаха в романа. На първо място, адмирации към Гергана Лаптева за мащабното проучване, което е направила, за да сътвори тази книга. В “Монетата” има всякаква любопитна информация – както за читатели-туристи, които се оглеждат за следващата локация, която да ги впечатли с богата история и красиви гледки, така и за любители на археологията и нумизматиката, които са жадни за още знания. Древността намираше път към настоящето, изкушаваше със съкровища и безценни находки, а чрез тях се засягаше един от проблемите на съвременния свят – трафика на антики, който е резултат от алчната природа на хората и неспособността им да оценяват предметите отвъд тяхната финансова стойност. Отричането на меркантилността и иронизирането на определени типажи от българското общество също изиграха своята роля в историята.

На фокус в романа са Стефан и Мира – герои, които съм сигурна, че ще харесате. Той е амбициозен, упорит и целеустремен, любовта не е влизала в плановете му, но пък ми хареса, че не е типичният донжуан, който се плаши и бяга при първите прояви на чувства. Мира носи емоционален товар още от детските години, който все повече започва да й тежи, но именно изпитанията, през които е преминала на толкова крехка възраст, са я направили в силната и впечатляваща личност, която е днес. Вярно е, че понякога ми беше трудно да я разбера, но безспорно бях впечатлена от нейната ерудиция и желанието й да се учи и да разширява кръгозора си. Контрастът между Мира и някои от второстепенните героини в романа беше повече от явен и в този ред на мисли Гергана Лаптева изгражда два противоположни образа на съвременната жена в България, за да осъди остро поведението и психологията на златотърсачките.

В сюжетен план авторката преплита множество герои и съдби, а всяка нишка води към съответен проблем – коментираха се сложните семейни взаимоотношения, мисленето на някои от младите и грешките, които допускат, ролята на разследващата журналистика и рисковете, които професията крие, идеята за позитивното мислене и привличането на щастието и успеха. Най-важното е, че в целия микс от образи и истории имаше логична връзка, която обясняваше присъствието на всеки един елемент в романа. Загадката около трафика на монети и издирването на “злодея” внасяха допълнително напрежение и загадъчност  (признавам, че имах друга хипотеза кой се крие зад цялата схема и развоят на събитията определено ме изненада).

Накратко, “Монетата” от Гергана Лаптева е книга, която ми хареса и занапред ще препоръчвам! Комбинацията от завладяващ сюжет, исторически факти, романтичен елемент и симпатични герои е родила чудесен роман за алчността към материалното и богатството на душата, която е свободна.

1 comment

Гергана 16.04.2021 - 17:39

Много харесах книгата. Стоя дълго време в библиотеката и чакаше да ѝ дойде редът. Но, когато това се случи, беше трудно да я оставя. Прочетох я на един дъх. Страхотна, интересна и много завладяваща!

Reply

Leave a Comment


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.