“Няма връщане назад” – Мелинда Гейтс

by Хриси

Когато съпругата на един от най-богатите хора на света напише книга, то тя или има да ни казва нещо важно, или просто е решила да добави още една точка към CV-то си на жена на милиардер. За щастие Мелинда Гейтс е от първите, а дебютът й “Няма връщане назад” коментира теми и проблеми, които много други общественици подминават и игнорират.

“Няма връщане назад”:

  • Автор: Мелинда Гейтс
  • Жанр: Нехудожествена литература, Биография
  • Страници: 288
  • Година на издаване: 2019
  • Издателство: Обсидиан

“Няма връщане назад” от Мелинда Гейтс е книга, която разказва за проблемите в страни от Третия свят, но повдига въпроси, които касаят всички държави, независимо на кой континент се намират. Посветена е на теми като правата на жените и защитата на свободния им избор като предпоставка за едно по-развито общество. Говори още за ограничаването на бедността в световен мащаб, за борбата срещу половата дискриминация, за популяризирането на контрацептиви, ваксини и лекарства сред населението на по-бедните страни. Мелинда Гейтс застава зад идеята за семейното планиране и правото на избор на всяка жена дали и кога да стане майка, като споделя опита си не само като сътрудник в различни инициативи, но и като съпруга на един от най-богатите и влиятелни хора на планетата.

Много неща ми допаднаха в книгата на Мелинда Гейтс, но това, за което най-силно бих я поздравила, е твърдата й позиция по въпроси, за които други популярни лица от нейния ранг предпочитат да запазят мълчание. Когато става дума за образование, за ролята на жената в семейството, за кариерното й развитие и правата, с които разполага, независимо какво пише в документите й срещу графи като възраст, пол или място на раждане, Мелинда Гейтс е безапелационна и категорична. Тя вярва, че ако искаме да се развиваме, достъпът до учебници и информация е абсолютна необходимост, а правото на личен избор и контролът върху собствения ти живот не подлежат на дискусии.

Всяка от тезите на авторката е подкрепена с конкретни примери както на жертви, с които тя лично е разговаряла покрай работата си във фондацията, така и с разкази на нейни близки, които са били свиделите на шокиращи случаи. Много от споделените истории бяха вдъхновяващи и разтърсващи, други трогателни и  емоционални. Между изповедите на главните им герои бяха вмъкнати конкретни факти и цифри от статистики, така че “Няма връщане назад” да покаже едновременно субективния поглед върху един проблем, но и значението на всяка история в глобален план. Хареса ми идеята, че колкото и да е важно да мислим мащабно и да гледаме голямата картина, не бива да забравяме също, че всяка точка е допринесла за крайния облик.

Някои биха казали, че книгата е феминистка и подкрепя идеята за женската еманципация, но мисля, че фокусът тук е друг. С историите си Мелинда Гейтс не акцентира върху независимостта на жените, нито иска да докаже, че са си самодостатъчни, а по-скоро да покаже, че щастливата, силната, образованата модерна жена допринася за разрешаване на актуални проблеми, касаещи целия свят, включително безработица, бедност, естествен прираст.

С “Няма връщане назад” Мелинда Гейтс цели да насърчи жените да развият потенциала си, но с уточнението, че техният успех няма да е само личен, а ще се отрази глобално върху сфери като политика, икономика, здравеопазване, образование. И ако тази книга е първата стъпка в тази посока, то аз се радвам, че се реших да я направя.

Leave a Comment


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.